Träningsprogram halvmarathon på 1.30 – del 4

Vanliga löpskoleövningar

Nedan har jag valt ut några specifika löpskoleövningar som du kan använda dig av. Jag beskriver även varför jag har valt just dessa övningar och på vilket sätt den gynnar din löpning.


Den främsta anledningen till att man använder sig av löpskoleövningar är att man genom dessa övningar överdriver löpsteget. På så sätt är det lättare att få ett bättre och mer effektivt löpsteg. Det är även ett bra sätt att förbereda nervsystem och muskler för kommande arbete. När pulsen ökar har du förberett kroppen på den kommande ansträngningen redan när passets huvuddel startar. Övningarna förbättrar även din koordination, spänst samt styrka i senor och leder. Detta gäller främst i vader och i vrister, där det är en otrolig fördel att vara stark i som löpare.
Vader, vrister, men även knän är delar av kroppen som belastas kraftigt som löpare och det är därför en stor fördel om dessa muskler är starka och stabila för att undvika skador.
Du kan även använda löpskoleövningar i ett kvalitétspass. Detta gör du genom att utföra löpskoleövningarna i exempelvis en backe. Då blir det ett tuffare pass eftersom övningarna utförs med ett motstånd. Börja gärna med att utföra övningarna i 20 meter och upprepa övningarna 2 gånger.

Skipping

Denna löpskoleövning finns ofta med från start på ett pass och är en av grundövningarna inom löpskolning. Övningens syfte är att öva på ett effektivt löpsteg, men även för att stärka vristerna. När man arbetar med skipping jobbar man med korta, små steg under kroppen. Övningen gör att man får till dessa korta små steg man vill få till i löpningen. Under skippingen arbetar man aktivt med häl och tå i ett snabbt tempo.

Höga knän

Som andra övning är det höga knän som gäller. Genom denna övning får man överdriva löpsteget med höga knän. Knäna ska upp i 90 grader och det ska hela tiden arbetas i en hög frekvens.

Skipping som övergår till höga knän

En sammanslagning av de två föregående övningarna. Starta med skipping, övergå till höga knän och därefter avslutar du med att genomföra ett löpsteg. Anledningen till att slå ihop dessa övningar är främst för att arbeta med koordinationen men även att avsluta övningen med att komma ut i ett löpsteg. Eftersom löpsteget påbörjas efter höga knän medför det att när du bara släpper efter, så kommer löpsteget av dig själv.

I den sista delen kommer fler bra löpskoleövningar.

Kontakta mig idag, så hjälper jag dig med dina förberedelser inför halvmarathon!

 

Kontakt

You may also like